Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Vitruviusi ember / remake: Milorad Krstić

Vitruviusi ember / Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci Vitruviusi ember

Leonardo da Vinci (1452-1519): „Vitruviusi ember”, 1492 (toll, tinta vízfesték, papír, 343 x 245 cm) Gallerie dell' Accademia, Velence. A nagy reneszánsz művész és polihisztor egyik leghíresebb tanulmányrajza az antik építész,Vitruvius értekezésében található, a „tökéletes emberi test” arányairól szóló leírást illusztrálja. A római, Leonardo da Vinciről elnevezett repülőtér 3-as termináljában pedig e rajzot háromdimenzióssá átültető alkotás található: Mario Ceroli „Squilibrio” ( = „egyensúlyhiány”) című 1967-es műve. E mellett haladnak el hőseink is a római reptérre jövet-menet.

Vitruvius szerint az ideális ember testfelépítése illeszkedik a tökéletes geometriai síkidomok, a kör és a négyzet formájába: ha karunkat és lábunkat széttárjuk és köldökünket tekintjük a kör középpontjának, pont beleférünk a körbe, összezárt lábakkal és vízszintes karokkal pedig pont egy négyzetbe. Próbáld ki, hogy rád vajon érvényes-e ez a megállapítás! Sokan próbálták illusztrálni ezt a híres tételt, de Leonardónak sikerült az emberi anatómiát nem torzító módon megvalósítani a kompozíciót. Nem csoda, hiszen ő több hónapon keresztül szisztematikus méréseket végzett két fiatal férfi testén, s ezeket feljegyezve, tapasztalati úton összeállított arányrendszert kapott, mely alapján Vitruvius megállapításait kissé korrigálta. Ő semmit nem hitt el „készen kapva”, mindennek utánajárt zseniálisan gyermeki kreativitásával és kíváncsiságával.
A reneszánszot általában az ideálok érdekelték, Ceroli háromdimenziós konstrukciója azt mutatja meg, milyen labilissá, törékennyé válhat ez az elméletben elképzelt egyensúly, a „tökéletes kétdimenziós ember”, ha az emberi élet realitásába, azaz a három dimenziós térbe kerül. Mint egy madzagon rángatott kis bábu. Az ideák megvalósításához, az alkotáshoz bátorság és nyitottság kell, sokszor kibillenhetünk az egyensúlyunkból, mint végül is az utazás során is – milyen remek gondolat, ezt a művet egy repülőtéren elhelyezni. Ahol ráadásul a szobrot folyamatosan találkozási pontként egyeztetik az emberek, mint ahogy a művészettörténetben Leonardo munkássága is sokak   számára referenciapont.