Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Lábbal nyilazás / remake: Milorad Krstić

Lábbal nyilazás

Lábbal nyilazás

Kézen állva, lábbal felhúzni egy íjat, és így lőni le az almát valakinek a fejéről? Micsoda ötlet, jellemző a Ruben Brandt-film szürreális őrületeire! De nem, ez bizony egy létező cirkuszi szám. Vannak akrobaták, akik még ennél bonyolultabb pózban is képesek pontosan célozni az íjjal vagy számszeríjjal. Akár úgy, hogy nem is a kezükön állnak közben, hanem csak a szájukba fogott „pipán” egyensúlyoznak.

Mimiék tokiói performanszában, amikor látványos művészi akciónak álcázva lopják el Andy Warhol Dupla Elvis című képét, egy páros akrobataszámot láthatunk. Bye-bye Joe magasba emelt tenyerén Mimi egyensúlyoz kézállásban („hand-to-hand”). A tolvajnő bámulatos hajlékonysággal hídba hajlik, és a két lábfejével szorítva és irányítva az íját, lelő egy almát Fernando fejéről.

A fejbúbra tett alma a cirkuszon kívüli világból is ismerős lehet: Tell Vilmos nevét mindenki hallotta már. A legendás svájci szabadsághős a monda szerint képes volt lelőni számszeríjjal egy almát a saját kisfia fejéről, amikor a helyi zsarnok büntetésből erre kényszerítette, anélkül, hogy a fiának haja szála görbült volna. Tell Vilmos 13. századi története jóval korábbi germán mítoszokra vezethető vissza, amelyekben szintén megjelenik a fejre helyezett alma mint célpont. Ez az izgalmas motívum annyira beleégett a kulturális tudatunkba, hogy máig része még a cirkuszi mutatványoknak is.

Van, hogy az almával a fején ácsorgó artistanő biztonságát azzal próbálják növelni, hogy a gyümölcsöt a hölgy magasra tupírozott hajára teszik rá. De egy gyakorlott artistapárosnak nincs szüksége ilyen apró csalásokra, hiszen ezerszer megcsinálták már a számot, és ügyelnek arra, hogy semmiben se változzanak meg a körülmények. Például is a lövészen kívül szigorúan tilos bárkinek is hozzáérnie a fegyverhez két előadás között. De ettől azért még a saját testével meg kell küzdenie az artistának. A látványos és izgalmas lövészszám általában a fellépés megkoronázásául, utolsónak kerül sorra, addigra pedig már fáradtak az íjász izmai, és a szemébe csorog a veríték. Így próbáljon meg célozni valaki!