Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Uffizi / remake: Milorad Krstić

Uffizi / Firenze

Firenze Uffizi

Semmiképp se hagyd ki az Uffizi Képtárat Firenzében! Az 1581-ben alapított galéria a legnagyobb mesterek remekműveit mutatja be: Botticelli-nek külön terme van, láthatjuk itt a Vénusz születését és 
a Tavaszt is. Leonardo-tól az Angyali üdvözlet, Tiziano-tól az Urbinói Vénusz van az Uffiziben, de Raffaello, Michelangelo, Dürer, Rembrandt, Caravaggio és még sok nagynevű művész képviselteti magát. „Ebben a válogatott, értékes gyűjteményben… csak a legnagyobbaknak és a legnevezetesebbeknek van helyük.” – mondta Luciano Berti, a képtár korábbi igazgatója.

Az Uffizi a Piazza della Signoria sarkán indul - a Palazzo Vecchio és a Loggia dei Lanzi között kell átsétálnunk hozzá -, a másik vége pedig az Arno  folyó felé néz. Az együttest Giorgio Vasari, Cosimo de’Medici udvari építészet tervezte 1559-től. Bár az épület a kezdetektől a Medici-gyűjtemény elhelyezésére szolgált, annak idején hivatalok, azaz uffizi is működtek a földszinten. A Mediciek elég jófej módon rögtön megnyitották a képtárat az érdeklődők előtt. És ha már így alakult, nekünk kötelességünk ezt kihasználni!

Ruben és csapata két Vénusz miatt keresi fel az Uffizit: Botticellié és Tizianoé is kell nekik. Először az Urbinói Vénuszt hozzák el: „Váu, micsoda test!” – állapítják meg bölcsen a fiúk. Amikor Michelangelo Dávid-szobra előtt sétálnak el, az előtérben egy nőt fotóznak mobillal. Ismerős? Ő is az Uffizi csapatát erősíti: Bronzino Toledói Eleonorája kelt életre.