Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Bisevo villa/Casa Malaparte / remake: Milorad Krstić

Bisevo villa/Casa Malaparte / Capri

Capri Bisevo villa/Casa Malaparte

Capri keleti partján, egy tengerbe nyúló sziklán egy magányos ház áll. A civilizációtól teljesen el van zárva, csak gyalogosan vagy csónakkal lehet megközelíteni. Pontosan ez volt Curzio Malaparte, a híres olasz író vágya, amikor Adalberto Libera építésszel 1937-ben megterveztette a házat. Vörösre festett falai, egyszerű tömege és a tetőteraszra vezető tekintélyes lépcsősor rideg, de monumentális hatást kölcsönöz a villának.

Egy ilyen elszigetelt, nehezen megközelíthető épület tökéletes főhadiszállás a csapatnak! A filmben a Casa Malaparte ihlette Ruben tengerparti villáját. Itt aztán nyugodtan lehet festménygyűjtésbe fogni! Pláne ha az ember ellopja a képeket. A villa belső kialakítása is hasonló az eredeti épületéhez. Adott a nagy fehér falfelület, ahová Rubenék a műveket akasztják fel, és a mellette futó lépcső is megvan a Casa Malaparte-ban.

A modern olasz építészet eme remekműve Jean-Luc Godard filmrendezőt is megihlette, aki itt forgatta a Megvetés című film egyes jeleneteit. Talán sokaknak vésődött a memóriájába a tetőteraszon meztelenül (pardon: egy könyvvel a popsiján) napozó Brigitte Bardot alakja.