Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Pont des Arts / remake: Milorad Krstić

Pont des Arts / Párizs

Párizs Pont des Arts

Melyik Párizsba látogató szerelmespár ne vinne lakatot a Pont des Arts-ra? Pedig most már felesleges, a városvezetés arra kéri a turistákat, hogy lakat helyett szerelmi selfie-vel fejezzék ki szerelmüket. Ők ugyanis levágják a lakatokat: Párizs első fémszerkezetes hídját meg kell óvni. 2014-ben 700 kg-nyi lakatot vágtak le a korlátokról. Használjátok inkább ti is a #lovewithoutlocks hashtag-et!

A Pont des Arts Szajnán átívelve köti össze az Institut de France épületét a Louvre-ral. A kilenc fémárkádos gyalogos hidat Napóleon uralkodása alatt építették 1802- és 1804 között. A két világháború légitámadásai azonban annyira elgyengítették a szerkezetet, hogy a híd használhatatlanná vált, végül a ’80-as években újjáépítették. Meg tartották az eredeti formát annyi változtatással, hogy 9 ív helyett csak hetet alakítottak ki rajta. Így jobban illeszkedik a mellett lévő Pont Neuf formájához. 

A Pont des Arts nevét („A művészetek hídja”) onnan kapta, hogy sokszor kiállításokat, performanszokat rendeznek a hídon, és amolyan „plein air stúdióként” festők, fotósok alkotnak rajta, hogy az innen nyíló gyönyörű panorámát megörökítsék. Ha a híd különleges atmoszférája titeket is romantikus hangulatba hoz, vegyetek egy baguette-et meg sajtot, mert itt akár még piknikez is lehet. Szoktak is!
Mimi és Kowalski a film eleji üldözéses jelenetben sajnos nem élvezheti túl sokáig a Pont des Arts miliőjét, a híd közepén ugyanis egy a Szajnán hajózó uszályra ugranak. Te jó ég! Mimi szaltója annyira sokkolja az egyik járókelőt, hogy Munch Sikolyává dermed az arca.