Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Capitolium / remake: Milorad Krstić

Capitolium / Washington

Washington Capitolium

Hány, de hány filmben volt már az ellenség célpontja a washingtoni Capitolium! Nem véletlenül, hiszen az Egyesült Államok egyik legismertebb szimbóluma, a törvényhozás jelképe, és még dekoratívabb is, mint a Fehér Ház. A szövetségi kormányzat törvényhozó ágának a székhelyét William Thornton tervei alapján kezdték építeni 1793-ban, és 1800. novemberében ülésezett itt először a Kongresszus. A 72 000 nm-es alapterületű komplexum több mint fele látogatható, és a Szenátus illetve a Képviselőház galériái is nyitottak.

A Capitolium külsejének meghatározó eleme a hatalmas, 55 méter magas és 29 méter átmérőjű kupola csak az 1850-es években készült el. A Capitolium kiszélesítése miatt aránytalannak hatott az első térlefedési megoldás, azért egy magasabb, „esküvői torta stílusú” kupolát építettek helyette. A fém héjas szerkezet itáliai előképek hatását mutatja: kívülről a római San Pietro kupoláját idézi, belülről a Pantheon kazettás dekorációját imitálja.

A Capitoliumnak 1909 óta saját metrója is van ám, amit időről időre modernizálnak. Az eredeti tervek szerint a Capitolium kriptájába került volna George Washington sírja, ő azonban úgy rendelkezett, hogy Mount Vernon-ban temessék el.

A Ruben Brandt-filmben a Capitolium nem kap olyan kitüntetett cselekmény-szerepet, mint az amerikai akciófilmekben. Csak pár jelenet hátterében tűnik fel a monumentális fehér kupola.