Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Santa Maria del Fiore dóm / remake: Milorad Krstić

Santa Maria del Fiore dóm / Firenze

Firenze Santa Maria del Fiore dóm

Na ezt a kupolát mindenképp jegyezd meg! Filippo Brunelleschi a 15. század első felében tervezte az akkor még befejezetlen templomhoz. Addig még sehol nem építettek ekkora (45,5 méter) kupolát! Ráadásul a kettős héjú, halszálka falazással rakott boltozat az építés minden szakaszában önhordó volt, így kevesebb állványzatra volt szükség, gazdaságosabb volt az építkezés. Az óriási kövek magasba emeléséhez nem volt adott a technikai háttér, ezért Brunelleschi még egy ökrökkel hajtott mechanikai gépet is feltalált, hogy sikerüljön felhelyezni a kőtömböket. 

Na de kezdjük az elején! Arnolfo di Cambio tervei alapján kezdtek bele a székesegyház építésébe a 13. század legvégén. Halála után Giotto vette át a munkálatokat, de ő elsősorban a Campanile megépítésére koncentrált. Merthogy Itáliában a templomtól külön építik a keresztelőkápolnát (battistero) és a harangtornyot (campanile). Szintén helyi, toszkán hagyomány az is, hogy a külsőt inkrusztációval díszítik. Fehér, zöld és néha vörös színű márványtáblák berakásával nagyon látványos, geometrikus mintákat alkotnak. Brunelleschi az 1420-as évektől jött képbe, hogy a négyezeti tér fölé kupolát tervezzen. Annyira jól sikerült neki, hogy innentől kezdve évszázadokig a firenzei dóm kupolája lesz a kiindulási alap. A kupola vörös cserepes borítása a firenzei lakóházak tetőzetét idézi, így szimbolizálja, hogy a dóm mindenkié.
Ruben Brandt és csapata a Piazzale Michelangelo-ról csodálja meg a dómot, az Uffizit és a környező épületeket. A panoráma olyan lenyűgöző, hogy még ők is megállnak egy pillanatra, és átadják magukat az élménynek.