Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Neptunusz-kút / remake: Milorad Krstić

Neptunusz-kút / Firenze

Firenze Neptunusz-kút

Firenze főterén, a Piazza della Signoria-n, a Palazzo Vecchio mellett áll Neptunusz kútja. Bartolomeo Ammanati valószínűleg nem repesne az örömtől, ha tudná, a firenzeiek csak Il Biancone (A Nagy Fehér) néven emlegetik a szobrát. Mondjuk tényleg elég nagy, 4,2 méter. A tengeristen manierista alakja márványból készült, a kút peremén pedig a bronzszobrok folyamisteneket, szatírokat és nimfákat ábrázolnak. Neptunuszt és hozzá a szökőkutat egy új, folyó vizet szállító vízvezeték építésekor terveztette Cosimo de' Medici. Az együttes kb. 10 év munka után 1565-re lett kész, épp Cosimo fiának az esküvőjére - mint sok más építészeti/képzőművészeti beruházás ebben az időben. Az időzítés nem véletlen, hiszen a kút fontos díszlete volt az ünnepi menetnek.

Szegény Neptunusz nem volt túl szerencsés, elég sokszor vált vandalizmus áldozatává. A megépítése után a firenzeiek gyakran tintás edények kiöblítésére használták a kutat, 1830-ban a karneváli menetben ellopták egy szatír szobrát, 2005-ben pedig fiatalok másztak fel a szoborra, megrongálták és az egyik karját is letörték. 

A filmben a Neptun-kút Kowalski és informátora firenzei randiján látszik a háttérben. A Piazza della Signoria tér északi szélén ülnek le beszélgetni, így Marina mögött a város szépségeit is megcsodálhatjuk.