Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Brandenburgi kapu / remake: Milorad Krstić

Brandenburgi kapu / Berlin

Berlin Brandenburgi kapu

Ugye hogy ismerős volt az az építmény a Cooper nyomozót ábrázoló régi fotón? Ha máshonnan nem is, a törikönyvből tuti rémlik. Nem véletlenül, a Brandenburgi kapu tényleg egy szimbolikus német emlék.
II. Frigyes Vilmos porosz király monumentális vámkaput álmodott meg Berlin szívébe. A 26 méter magas klasszicista építmény előképe az athéni Akropolisz bejárati csarnoka, a Propülaia volt. Mindkét oldalon 6-6 dór oszlop áll, ezek 5 kapunyílást fognak közre. A Brandenburgi kapu 1791-re készült el, ezután került rá a győzelem istennőjének, Nikének a bronzszobra, aki négy lovas szekerén (quadriga) behajt a városba.

Lassan 30 éve újra át lehet sétálni a Brandenburgi kapu oszlopai között. A német főváros jelképe a Berlini fal építését követően évtizedekig le volt zárva, hiszen a kapu jelentette a határt Kelet- és Nyugat-Berlin között. El tudod képzelni, hogy a városod egyik pillanatról a másikra két részre lesz bontva? Hogy néhány haverodhoz mostantól nem tudsz átmenni fifázni? Hát Berlinben pedig pont ez történt. Erre a helyzetre reagál egyébként a film végi tokiói pop art-kiállítás az egyik műve, ahol egy nő egyik mellén az Ost-Berlin, másikon a West-Berlin felirat látható. Hogy lehetne elválasztani egyiket a másiktól? 1989-es újranyitása óta az egységes Németország szimbólumává vált a Brandenburgi kapu. John Cooper, ex-CIA ügynök sem véletlenül pózol a Pariser Platz-on: így utal a kép egyértelműen a németországi múltjára. A fotóra persze kellett egy Mercedes is.