Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Loggia dei Lanzi / remake: Milorad Krstić

Loggia dei Lanzi / Firenze

Firenze Loggia dei Lanzi

A híres firenzei boltívek híres szobrokat őriznek. A Piazza della Signoria sarkán lévő építmény árkádjait korinthoszi fejezetű pilaszterek tartanak. Építését a 14. század végére tehetjük, ma pedig amolyan open air galériaként antik és reneszánsz kori szobroknak ad teret. A Loggia dei Lanzi német Lándzsások katonai rendjéről kapta a nevét, akik itt teljesítettek szolgálatot I. Cosimo nagyherceg uralkodása idején. A tetőzetet később, az Uffizi megépítésekor átalakították terasszá, hogy a Mediciek innen nézhessék a Piazza della Signoria-n rendezett eseményeket. 

Az árkádok között megtaláljuk Cellini bronz Perszeuszát, amint a levágott Medúsza-fejet emeli magasba. a szörnyet legyőző hős alakja. Talán Cosimo de’Medici Elöl, középen látható a szobor, emelvényre helyezték, hogy mindenkinek egyből szemet szúrjon nagyherceg ellenfeleinek szólt a fenyegetés. Cellini majdnem 10 évig dolgozott Perszeusz alakján. A firenzeiek úgy látszik, szeretik a levágott fejeket: Perszeusz alakja mellett nagyon népszerű volt művészeti ábrázolásokon Dávid vagy Judith alakja is. Mindhárman az eszüket használva győzték le ellenfelüket, nem pedig erővel, és mindegyik story fejlevágással ér véget. 

Giambologna A szabin nő elrablása című szoborcsoportja csavarodó kompozíciót mutat. Ez a manierizmus által kedvelt figura serpentina, vagyis felfelé spirálisan tekeredő elrendezés minden oldalról izgalmas nézetet ad a szobornak. A legnagyobb fehér márvány tömbből készült, amit valaha Toszkánába hozattak.