Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Sacré Coeur / remake: Milorad Krstić

Sacré Coeur / Párizs

Párizs Sacré Coeur

A bohém Montmartre negyed különleges templomot kíván. Párizs legmagasabb pontján, egy 129 méter magas dombon épült a porosz-francia háborúk után az elesett hősök és Jézus szíve tiszteletére. Az építkezést 1875-ben kezdték, de mivel adományokból fedezték a kiadásokat, felszentelni csak 44 évvel később tudták. Vagyis idén épp 100 éves a Sacré Coeur. A görögkereszt alaprajzú, öt kupolás, neoromán stílusú templom valóban izgalmas látvány Párizsban. Egyedi báját az izgalmas formaalakítás mellett a ragyogó fehér színének köszönheti. A külső burkolat egy titokzatos kőből készült, ami az üveggyártásban is használt anyagot tartalmaz, és eső hatására önmagát fehéríti. Ha valaki a templomhoz vezető 234 lépcsőfok megmászása után még erőt érez magában, a 83 méter magas kupolából páratlan kilátás nyílik a szerelem városára.

A film szereplőinek azonban nincs idejük a templom látványában gyönyörködni, mivel éppen üldözik egymást. Pontosabban Kowalski Mimit. Az autós üldözés dinamikáját az éjszakai Párizs kivilágított nevezetességeinek statikus látképe ellenpontozza. Mimiék a Montmartre művésznegyed girbe-gurba utcáin is végigszáguldanak mielőtt kiérnek a Szajna-partra. A szűk utcácskáknak köszönhetően a két szereplő a villámtempó ellenére „közelebbről is megismerheti egymást”.

A Szent Szív-templom egyébként romantikus filmek díszleteként is ismerős lehet – például az Amélie csodálatos élete című francia filmből. Ebben a filmben egyébként szintén van üldözéses jelenet, igaz ott a férfi robogón követi a nőt.