Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Szépművészeti Múzeum / remake: Milorad Krstić

Szépművészeti Múzeum / Budapest

Budapest Szépművészeti Múzeum

Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt vagy Monet műveivel itthon is találkozhatunk! 2018 őszén újranyitott a budapesti Szépművészeti Múzeum, több mint 3 év után megújult terekkel várja a látogatókat. A reneszánsz és klasszicista elemekkel rendelkező eklektikus épületet 1900 és 1906 között építették Schickedancz Albert és Herzog Fülöp Ferenc tervei alapján. Az épületet eleve múzeumnak tervezték, a forma és a funkció azonban nincs összhangban. A nagy neoklasszicista terek kevés természetes fényt kapnak, így a műalkotások megfelelő megvilágítása állandó probléma. A több mint 100.000 műtárgyat 6 egységbe rendezve csodálhatjuk meg: az Egyiptomi és Antik osztály mellett ott a Régi képtár, a Régi szobor gyűjtemény, a Grafikai osztály és a Modern gyűjtemény.

Ha nem voltál még a felújított Szépművészetiben, akkor ideje ezen változtatni! Amennyiben a csodaszép Román Csarnok nem hoz lázba (hát pedig…), akkor nézd meg a világ legnagyobb LCD falát! A 15 méter hosszú Magic Wall interaktív, egyszerre 30-40 ember is használhatja, érintőképernyős, de a mobiltelefonokkal is tud kommunikálni. 
Budapestről a csapat a Velázquez nyomán készült Mazo-képet hozza el. A Szépművészeti Múzeum lenyűgöző együttesét madártávlatból látjuk a Hősök tere felől. Velázquez-kiállítás van: a bejárati portikusz hatalmas oszlopaira feszített molinón Margarita Teresa, spanyol infánsnő néz ránk szelíden gyönyörű, zöld ruhájában. Nem úgy, mint a film nyitójelenetében, ahol Rubent próbálja megharapni.