Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Colosseum / remake: Milorad Krstić

Colosseum / Róma

Róma Colosseum

„Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.” –írta Szent Béda az emblematikus építményről.

Bár valóban kolosszális méretű, a Colosseum a nevét a korábban előtte álló hatalmas Nero-szoborról kapta. Funkcióját tekintve amphitheatrum, vagyis gladiátor küzdelmeket rendeztek itt, ez volt a „császárok játszótere”. Építését a Flaviusok rendelték meg (emiatt a neve hivatalosan Amphitheatrum Flavium), Vespasianus uralkodása alatt kezdték el 72-ben, és Titus avatta fel látványos ünnepség sorozattal 80-ban.

Ezt nyilván a közönség jobban élvezte, mint a gladiátorok vagy az az 5000 vadállat, aki szintén az arénába lépett az ünnepélyes megnyitón. Pedig a többszintes nézőtéren 50-70.000 ember is elfért, ez a mai futball stadionok esetében is szép szám! Panem et circenses –azaz kenyeret és cirkuszt! Ez kellett a római népnek! A szórakozásnak köszönhetően a magas adókkal is megbékéltek. A Colosseum alaprajza elliptikus: ezt két félköríves görög színház „szembeforgatásával” találták ki. A küzdőtér alatt bonyolult járatok és emelők juttatták a megfelelő helyre a gladiátorokat. Az arénát hatalmas nézőtér övez. Az épületben lenyűgöző és egyébként nagyon modern lépcső- és folyosó rendszer segítette a vendégeket, hogy mindenki megtalálja a helyét. Tűző napsütés esetén kihúzható napernyők (velarium) biztosítottak árnyékot a nézőknek. A Colosseum mészkő homlokzatát az árkádívek határozzák meg: legalul dór, felette ión, legfelül korinthoszi féloszlopok tagolják.

A Colosseum kétszer tűnik fel a filmben: egyszer, amikor a csapat a bisevói főhadiszállásukról elsőként Rómába repülnek. Az amphitheatrum itt az olasz főváros ismertetőjele, hogy mindenki beazonosíthassa a helyszínt. Másodszor Marina lakásának ablakából látjuk a kivilágított Colosseumot. Marina elég fancy helyen lakhat, ilyenből csak néhány tucat lehet a világon!