Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Musée D'Orsay / remake: Milorad Krstić

Musée D'Orsay / Párizs

Párizs Musée D'Orsay

Pályaudvarból múzeum? Miért is ne? A lebontásra váró egykori Orsay pályaudvart a párizsiak kiállító térként hasznosították újra. Az 1986 óta nyitva tartó múzeum a legnagyobb impresszionista és posztimpresszionista gyűjteménynek ad otthont, itt találhatók többek között Manet, Monet, Renoir, Degas, Gauguin, van Gogh és Cézanne legjelentősebb képei.

A Gare d’Orsay az 1900-as világkiállításra készült el, és 39 éven keresztül a Franciaország dél-keleti részéből érkező vonatok végállomása volt. Az utazóközönség bővülésével hosszabb vonatokra volt szükség, ezek azonban már nem fértek el az Orsay pályaudvarban. A II. világháborúban postai vonatok forgalmát bonyolította, később pedig a Párizs környéki agglomerációból érkező járatokat fogadta. 1970-ben a kihasználatlanság miatt lebontásra ítélték, később azonban műemlékké nyilvánították. Ekkor jött az ötlet, hogy a Louvre klasszikus művei és Centre Pompidou modern alkotásai közötti űrt egy új múzeum létesítésével kellene betölteni. Így született meg a Musée d’Orsay, ahol 1848 és 1914 közötti remekműveket láthatunk. Courbet: A műteremben, Manet: Reggeli a szabadban, Renoir: Bál a Moulin de la Galette-ben, van Gogh: Önarcképe – csak néhány a legismertebb műve közül. 

És itt bizony őrzik Manet: Olympia című festményét is. Vagyis nem eléggé. Mimiék ugyanis egy performansszal egybekötött képrablás keretei között ellopják a képet, hogy terapeutájuk kedvében járjanak. Bye-bye Joe olyan jól hozza a Gondolkodót, hogy a csapat felbuzdul az akció sikerén. A múzeum pedig ennek köszönhetően többször is feltűnik a filmben.