Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Konvoj (1978) #2 / remake: Milorad Krstić

Konvoj (1978) / Sam Peckinpah

Sam Peckinpah Konvoj (1978)

Egy Gumikacsa becenevű kamionos összeütközésbe kerül a korrupt hatóságokkal, és akaratán kívül a kisemberek lázadásának vezetője lesz. Egyre többen csatlakoznak hozzá, óriási konvojjá duzzadva haladnak át az országon, és Gumikacsa azon kapja magát, hogy már nincs visszaút. Az, hogy a kamionos modern westernhősként jelenjen meg, nem ennek a filmek a találmánya: számos country- és rockdal aktualizálta így a 70-es években a jellegzetes amerikai toposzt.

Volt C. W. McCall country-énekesnek egy dala a 70-es évek közepén, a Convoy, amely egy kamionos-lázadást mesélt el. Olyan vagány és mámoros hangulatú volt a dal, hogy egyből minden slágerlista élére ugrott, és pár éven belül film is lett belőle. Sam Peckinpah road movie-ja, amely Kris Kristofferson és Ali MacGraw főszereplésével készült, nagyvonalakban a dal történetére épül. Peckinpah korábban főleg westerneket rendezett. Nem csoda hát, hogy a zsánerre jellemző sémákkal dolgozott itt is, de a „csendőr-haramia” történet ezúttal a lázadó kamionosok és az USA rendőrségének összecsapásában jelenik meg.

Peckinpah mozija bizonyos szempontból egyszerű: teljesen világos, hogy a filmben kik a jók, és kik a rosszak. Mégis több szimpla hőstörténetnél. Az izgalmas, remekül megrendezett képsorok a társadalmi erőszak és manipuláció háttere előtt zajlanak. Az akciófilm hatáskeltő eszközei pesszimista korképet rajzolnak ki. Azt látjuk, ahogy az „amerikai álom” megfullad a merev, erőszakkal fenntartott rendben, és hogy az individualista szabadságeszmény anarchista szabadulási kísérletnek minősül. Benne van az is, ahogy a politika megpróbálja kisajátítani az eseményeket, hogy kampánycélokra használják fel. A főszereplők azonban legalább önmaguk számára meg tudják menteni az igazságot, és még happy end is kerekedik.

A film nagyon erős szimbólumot alkotott az országon átvonuló hatalmas konvojjal, és az összetartozás és az autonómia érzését kelti a nézőben. Felszabadító látni, ahogy a kamionosok között rádión körbefut a hír, egyre többen csatlakoznak, egyre erősebbek lesznek, és átmenetileg kiszakadnak abból a világból, ahol addig kiszolgáltatott kisemberek voltak. Ahogy C. W. McCall slágerében is elhangzott: csatlakozz a konvojunkhoz, és semmi sem állhat az utunkba. („Come on and join our convoy / Ain't nothin' gonna get in our way. / We gonna roll this truckin' convoy / 'Cross the U-S-A.”)