Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

B13 – A bűnös negyed (2004) / remake: Milorad Krstić

B13 – A bűnös negyed (2004) / Pierre Morel

Pierre Morel B13 – A bűnös negyed (2004)

Végre egy akciófilm, ami nem lövöldözős és robbantós, hanem futkosós és ugrálós! Vannak a világon például karatefilmek, vannak kickbox-filmek és van a B13 – A bűnös negyed, ami parkour-film. Ráadásul nem kisebb parkour-szakértő játszik benne, mint David Belle, aki ennek a mozgásformának a kialakítója.
 
De mi is az a parkour? Sokan tudják, de azért elmondjuk: olyan extrém sport, amelyben akadályokon keresztül kell eljutni minél gyorsabban egyik helyről a másikra. Persze nem úgy, hogy megkerülik az akadályokat, hanem vadállatra emlékeztető ügyességgel átlendülnek, átmásznak rajtuk. Hajlékonyság, bátorság, gyors és pontos reakció, és persze kitartás kell hozzá, hogy az eszelős fizikumot és egyensúlyérzéket már ne is említsük. Bár korábban is voltak olyan testedzési formák, amelyek az ember természetes mozgásának a határait tágítgatták, a parkour önálló mozgásformaként a 80-as években alakult ki. A parkour és az akrobatikus elemekkel gazdagított változata, a freerun úgy vált népszerűvé a 2000-es évekre, hogy egyúttal az urbánus tereket is segített újragondolni, mivel újfajta módon veszi igénybe őket, más dimenziót ad a városi terekben való mozgásnak.
 
A B13 – A bűnös negyed című filmnek története is van, a legtöbben mégis inkább a parkouros akciójelenetekre emlékeznek utána. A 2003-ból nézve nem túl távoli, borzalmas jövőben játszódik a film, konkrétan 2013-ban. Párizsban, amely akkorra már a romantikus andalgások helyszínei helyett bandák uralta, fallal körülvett gettókból áll. Az egyik banda megszerez egy tömegpusztító fegyvert, egy nyomozó pedig beépül közéjük, hogy megakadályozza a katasztrófát. A B13 története sokak szerint több sebből is vérzik, de nem is a kérlelhetetlen logikája miatt szeretjük a filmet, hanem a parkour elképesztő trükkjei és dinamikája miatt. A színészek kiválasztásánál is inkább az akrobatikusság volt a fontos, nem a kifinomult mimika. Ebből következik, hogy az igen akciójelenetek látványosak lettek a B13-ban, a parkour-elemeket zseniálisan belekoreografálták az üldözésekbe, verekedésekbe, és a megvalósításuk is tökéletes.
 
Ha szeretnél még parkour-filmet nézni, szintén David Belle főszereplésével elkészült 2013-ban a Veszélyzóna, ami a B13 remake-je. De ha megnézed újra a Ruben Brandt, a gyűjtő elejét, ugyanis Mimi és a Kowalski kergetőzésében is számos parkour- és freerun-elemet fedezhetsz fel! A Ruben Brandthoz hasonlóan a B13 - A bűnös negyed is azzal kezdődik, hogy a főhős tetőkön és lépcsőkorlátokon ugrálva menekül. Át is került innen egy elképesztő mozdulat, ami azt mutatja meg, hogyan lehet a leggyorsabban és legkisebb energiaráfordítással átjutni egy ajtón anélkül, hogy kinyitnánk. Egész könnyűnek tűnik, nem?