Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Aki legyőzte Al Caponét (1987) / remake: Milorad Krstić

Aki legyőzte Al Caponét (1987) / Brian de Palma

Brian de Palma Aki legyőzte Al Caponét (1987)

Brian de Palma: Aki legyőzte Al Caponét (1987)
 
Egy gengszterdráma, ami igaz történeten alapul, de az az igaz történet nem pont úgy esett meg. Az Al Capone szervezetét a valóságban legyőző, a maffiafőnököket börtönbe juttató csapat sértve érezte magát a könyv olvastán, amelyből a film készült, majd Brian De Palma mozija se dobta fel őket. De ez csak a háttértörténet, nem a filmet minősíti.

 
Brian de Palma filmje, amely angolul a The Untouchables („Érinthetetlenek”) címet viseli, 1987-ben készült, és egy sor Oscar-díjra jelölték. Sean Connery meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek szóló díjat a minden hájjal megkent veterán ír zsaru megformálásáért, aki segít csapdát állítani Al Capone maffiafőnöknek (Robert De Niro).
 
Chicagót markukban tartják a gengszterbandák, kihasználva a szesztilalom és a világválság zűrzavaros idejét.  De szerveződik egy detektívcsapat a maffiabanda megbuktatására – rájuk utal a film angol címe. A film Coppola nagy filmelbeszéléseihez hasonlóan építi fel a korszak káoszát, és azt az utat, ami ezen keresztül vezet, egészen Al Capone bírósági elítéléséig. A rendező ugyanolyan késleltető feszültségépítéssel dolgozik, mint Hitchcock, a kamerahasználata pedig vegyíti a leselkedve figyelő nézőpontot a szubjektív kamerával. Nagy filmes előképeket is bevon; a legemlékezetesebb talán az a rész, ahol Eisenstein Patyomkin-páncélosának babakocsi-jelenete elevenedik meg.

De Palma a vizuális hatáskeltés mestere. Igazi stiliszta, aki maga is bevallja, hogy a történetnél és a mély gondolatoknál fontosabbak számára a terek, a képkivágás vagy a mozgás. Az Aki legyőzte Al Caponét kritikái vegyesek, egyesek klasszikusnak tartják, mások felrótták neki a forgatókönyv vagy a színészi játék hiányosságait. Mára talán kissé ki is üresedtek a történet sokszor látott fordulatai. De a szereposztás nagyszabású, és egy-egy jelenet megvillantja de Palma más filmeiből ismerős virtuozitását. Az, hogy az Armani divatház tervezte a jelmezeket, és Ennio Morricone írta a filmzenét, csak hab a tortán.

És hogy mi került be mindebből a Ruben Brandt, a gyűjtőbe? Az a penge, amivel a filmben Al Caponét borotválják, ott van Kowalski késgyűjteményében. De a rendező más filmjeiben is villannak borotvák, amelyekkel nem szívesen találkozna az ember az életben - csak üveg alatt.