Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Diktátor (1940) / remake: Milorad Krstić

Diktátor (1940) / Charlie Chaplin

Charlie Chaplin Diktátor (1940)

Charlie Chaplin: Diktátor (1940)
 
Adolf Hitler. Benito Mussolini. Joseph Göbbels. Hermann Göring. Melyik az a film, amelynek szereplőit ilyen „illusztris” társaságról mintázták? Ráadásul nem utólag, hanem akkor, amikor még éltek! Charlie Chaplin 1940-ben készítette el róluk a Diktátor című politikai szatíráját. De utólag azt nyilatkozta, hogy ha tudott volna a nácik által működtetett lágerekről, nem csinálta volna meg.

 
A Diktátor arról az általános rossz hangulatról szól, amely a II. világháború előtt és idején Európában uralkodott, és görbe tükröt tart a háborúba rohanó nagyhatalmi törekvéseknek, amelyek csak vért és veszteséget eredményeznek. Helyszíne egy fiktív ország, főszereplője egy veterán borbély és egy fiktív, de sajnos nagyon is ismerős diktátor. A film fontos csavarja, hogy az amnéziás zsidó borbély és a diktátor feltűnően hasonlítanak egymáshoz. Ez nemcsak komikai elem, de végül még a történelem kerekét is vissza tudja fordítani.
 
Chaplin némafilmes előtörténete igencsak meglátszik ezen a hangosfilmen, és a korábbi filmjeiben kidolgozott poénjaiból is észrevehetünk nem is egyet. Klasszikus burleszkelemekkel építkezik, amelyek a negyvenes évekre már vesztettek a népszerűségükből. A némafilmek korszaka akkoriban azonban még közel volt a nézőkhöz, és sokan még jobban értékelték a film hőskorában kidolgozott, csetlő-botló, túlzó gesztusokkal dolgozó helyzetkomikumot, mint ha egy mai néző ül le megnézni a Diktátort.
 
Pedig érdemes, mert Diktátor pontos lenyomata a háborús korszaknak. Tulajdonképpen németellenes propagandafilmnek és háborúellenes kiáltványnak is tekinthető, de önálló művészi értékkel bír. Egy rémisztő valóság találó karikatúrája, aminek az értékéből az sem von le, hogy ma már más eszközökkel készülne el. Felforgató, sőt mozgósítő alapüzenete ugyanis időtlen: kisszerű, korlátolt senkinek ábrázolja a diktátort, aki ugyan leplezni próbálja a kisebbségi érzését, de minden gesztusa elárulja.
Nem véletlen, hogy Hitler a Diktátor láttán állítólag parancsot adott az Ötödik Hadoszlopnak Chaplin kiiktatására. Ezt végül Amerika hadba lépése akadályozta meg.

A Ruben Brandt, a gyűjtőben a Diktátor egy plakáton jelenik meg, így idéződik fel.