Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Peterbilt 281 kamion / remake: Milorad Krstić

Peterbilt 281 kamion

Peterbilt 281 kamion

Van egy kamion, amelynek szinte mindenki ismeri az arcát. Az ijesztő, már-már emberi arcát. De azt, hogy félelmetesnek látjuk, nem a tervezők szándékának köszönhetjük, hanem Steven Spielbergnek. Az amerikai rendező Párbaj című filmjében ugyanis egy Peterbilt 281-es kamion játssza a főgonoszt Kalifornia elhagyott, sivatagi országútján.

A Peterbilt autógyártó céget egy faipari vállalkozó hozta létre, aki az építő- és faipar számára akart tehergépjárműveket gyártani. Méghozzá kimagasló minőségben. Míg 1939-ben Henry Ford naponta teherautók százait gyártotta le, a Peterbilt naponta csak 14-et – de azt nagyon jól.

A 281-es kamionszériájuk 1954-ben született meg a kaliforniai összeszerelő üzemben. A nehéz tehergépjárművet távolsági áruszállításra terveztek, és csaknem 10 méteres trélert is el tudott húzni. Mégsem ez, hanem Steven Spielberg 1971-es filmje, a Párbaj tette híressé. A film főszereplőjét egy titokzatos kamionsofőr üldözni kezdi, és másfél órán keresztül terrorizálja. (Ehhez meg kellett bütykölni a kamiont, hogy a forgatásokon elérhesse a 90 mérföld/óra sebességet.) A kamionsofőr arcát egyszer sem látjuk a filmben, ezért maga a rozsdás, leharcolt 281-es Peterbilt kamion testesíti meg a gonoszt. Spielberg azért választotta ezt a típust, mert szerinte emberarcra emlékeztet a kialakítása.

Ha már a kamion arcánál tartunk, a korabeli beceneve Needlenose, azaz „csípőfogó” volt a keskeny orra és pillangós motorháztetője miatt. A 281-as szériába tartozó autók sokat változtak az évek során, de a motor, az átvitel és a felépítmény alapjában véve hasonló maradt. Az egytengelyes meghajtású kamion népszerű volt a szállítmányozók körében, mivel könnyen hozzá lehetett férni a motorhoz, és jól ki lehetett látni a vezetőfülkéből. A Peterbilt-kamionok mégsem a szelíd arcukat mutatják a populáris kultúrában. A Párbaj után a 2001-es Kéjutazás című filmben is egy 359-es Peterbilt volt a negatív főszereplő járműve. A Transformersben pedig az Optimus Prime nevű szereplő átváltozott alakja egy Peterbilt 379-es.