Egy retró darab, ami mindannyiunk konyhájában ott van, vagy legalábbis a szüleinknél-nagyszüleinknél. Népi nevén „kotyogós”, a szűrőn átbugyogó víz hangja miatt. Az automata kávéfőzők előtti korszak elnyűhetetlen darabja, amelyben csak a gumitömítést kell cserélni néha. Semmi kapszula, semmi hulladék, csak egy kis zacc marad a kávéfőzés végén ebben a kis fémedényben, amelyet közvetlenül a tűzhelyre kell helyezni. Vagy a kis rezsóra táborozáskor.
Olaszországban caffettiera-nak vagy moka-nak is nevezik ezt a kávéfőzőt, amellyel jó erős kávét lehet készíteni. A legismertebb kotyogós kávéfőző mindmáig az a nyolcszögletű modell, amelyet ma is árulnak a háztartási boltok. Különböző méretekben kapható, hogy egy- vagy többszemélyes kávét lehessen készíteni. A beépített fémszűrőt a pereméig kell megtölteni az őrölt kávéval, és a szűrő alá töltendő vízmennyiség sem variálható, úgyhogy a végeredmény mindig jó erős és nem habos kávé lesz. Krémhab azért nem alakul ki rajta, mert nem elég hozzá a nyomás.
Alfonso Bialetti nyolcszögletű formatervét („La Moka”) a fia, Renato Bialetti reklámozta igen intenzíven a második világháború után, így az vált népszerűvé szerte a világban. Renato Bialettinek annyira jól ment a marketing, hogy ismert reklámarc lett, az olasz ipar egyik ikonja. Még a temetésén is kávéfőző alakú urnában helyezték végső nyugalomra a hamvait. A kávéfőző alapötlete azonban egészen 1819-ig visszavezethető, amikor is egy francia ötvös létrehozta az első ilyen kávéfőző alkalmatosságot. Bialetti valójában csak a nyolcszögletű külső formát tette hozzá ahhoz a szerkezethez, amely Franciaországban, Ausztriában és Magyarországban már a háború előtt is gyártásban volt.
A magyar ipar a háború után is ontotta magából a kotyogós kávéfőzőket. A lekerekített tetejű Sport presszófőző a Magyar Lemezárugyár népszerű tömegterméke volt. Az alumínium kávéfőzők többféle változatban is készültek, egy és két kiöntővel. Bolhapiacokon ma is lehet venni Sport kávéfőzőt, akár kempingkiadásban, kis rezsóval együtt. Érdemes, mert kotyogóssal is lehet isteni kávét csinálni! A kávészakértők azt ajánlják, hogy előmelegített víz kerüljön bele, és a főzőt azonnal vegyük le a tűzről, ha a felső szintjére feljött a forró kávé, mert onnantól kezdve csak keseredik az íze.
Kotyogós Coffee Maker – The Moka Pot
A true retro classic—found in nearly every kitchen, or at least in your parents’ or grandparents’. It’s known in Hungary as the kotyogós, named after the bubbling, gurgling sound it makes as the water pushes through the filter. A relic from the pre-automatic coffee maker era, it's practically indestructible—just replace the rubber gasket occasionally, and you're good to go. No capsules, no waste—just a bit of grounds left behind in this little metal pot that sits directly on the stove, or on a camping burner if you’re out in the wild.
In Italy, it's called a caffettiera or moka pot, and it makes a strong, robust brew. The most iconic version is the octagonal model still sold in kitchenware shops today. It comes in various sizes for single or multiple servings. You fill the built-in metal filter to the brim with ground coffee, and the water below has a fixed capacity too—so the result is always the same: rich, strong, no-foam coffee. There's no crema, as the pressure inside isn’t high enough for that.
The classic octagonal design known as La Moka was created by Alfonso Bialetti, but it was his son, Renato Bialetti, who turned it into a global icon after WWII through savvy marketing. Renato became such a symbol of the moka pot that when he passed away, his ashes were placed in an urn shaped like the very coffee maker he helped make famous. The basic mechanism of the moka pot, however, goes back to 1819, when a French metalworker created the first similar device. Bialetti’s real contribution was its distinctive eight-sided aluminum form. Versions of this coffee maker were already being produced in France, Austria, and Hungary before the war.
Hungarian industry continued to produce moka pots after WWII. One of the most popular versions was the rounded-top Sport model, manufactured by Magyar Lemezárugyár. These aluminum coffee makers came in multiple variants, including single- and double-spout versions. You can still find them at flea markets—sometimes even bundled with a camping stove. And yes, you can make amazing coffee with a kotyogós! Coffee experts recommend using preheated water and removing the pot from heat as soon as the upper chamber fills with coffee—otherwise, it starts to taste bitter.
Simple, nostalgic, and effective—the kotyogós remains a beloved staple of European coffee culture.