Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Kotyogós kávéfőző / remake: Milorad Krstić

Kotyogós kávéfőző

Kotyogós kávéfőző

Egy retró darab, ami mindannyiunk konyhájában ott van, vagy legalábbis a szüleinknél-nagyszüleinknél. Népi nevén „kotyogós”, a szűrőn átbugyogó víz hangja miatt. Az automata kávéfőzők előtti korszak elnyűhetetlen darabja, amelyben csak a gumitömítést kell cserélni néha. Semmi kapszula, semmi hulladék, csak egy kis zacc marad a kávéfőzés végén ebben a kis fémedényben, amelyet közvetlenül a tűzhelyre kell helyezni. Vagy a kis rezsóra táborozáskor.

Olaszországban caffettiera-nak vagy moka-nak is nevezik ezt a kávéfőzőt, amellyel jó erős kávét lehet készíteni. A legismertebb kotyogós kávéfőző mindmáig az a nyolcszögletű modell, amelyet ma is árulnak a háztartási boltok. Különböző méretekben kapható, hogy egy- vagy többszemélyes kávét lehessen készíteni. A beépített fémszűrőt a pereméig kell megtölteni az őrölt kávéval, és a szűrő alá töltendő vízmennyiség sem variálható, úgyhogy a végeredmény mindig jó erős és nem habos kávé lesz. Krémhab azért nem alakul ki rajta, mert nem elég hozzá a nyomás.

Alfonso Bialetti nyolcszögletű formatervét („La Moka”) a fia, Renato Bialetti reklámozta igen intenzíven a második világháború után, így az vált népszerűvé szerte a világban. Renato Bialettinek annyira jól ment a marketing, hogy ismert reklámarc lett, az olasz ipar egyik ikonja. Még a temetésén is kávéfőző alakú urnában helyezték végső nyugalomra a hamvait. A kávéfőző alapötlete azonban egészen 1819-ig visszavezethető, amikor is egy francia ötvös létrehozta az első ilyen kávéfőző alkalmatosságot. Bialetti valójában csak a nyolcszögletű külső formát tette hozzá ahhoz a szerkezethez, amely Franciaországban, Ausztriában és Magyarországban már a háború előtt is gyártásban volt.

A magyar ipar a háború után is ontotta magából a kotyogós kávéfőzőket. A lekerekített tetejű Sport presszófőző a Magyar Lemezárugyár népszerű tömegterméke volt. Az alumínium kávéfőzők többféle változatban is készültek, egy és két kiöntővel. Bolhapiacokon ma is lehet venni Sport kávéfőzőt, akár kempingkiadásban, kis rezsóval együtt. Érdemes, mert kotyogóssal is lehet isteni kávét csinálni! A kávészakértők azt ajánlják, hogy előmelegített víz kerüljön bele, és a főzőt azonnal vegyük le a tűzről, ha a felső szintjére feljött a forró kávé, mert onnantól kezdve csak keseredik az íze.