Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, a gyűjtő

Mini Morris / remake: Milorad Krstić

Mini Morris

Mini Morris

Íme, egy elégedett hatvanas! A Mini Morris 2019 nyarán lett 60 éves, és igen szép karrierre tekinthet vissza. Sikerült a 20. század egyik legkedveltebb kocsijává válnia: egyszerre volt praktikus társ és stílusikon. A Beatles művésze, John Lennon és az angol komédiák ismert alakja, Mr. Bean is ezzel a kicsi kocsival járt. A Mini Morris igazi brit autó, amely sikerrel vette fel a versenyt a német Volkswagen Bogarakkal.
 
A dizájn története mindig szorosan összefonódik a gazdaság és egy társadalom történetével. A Mini Morris annak köszönheti a létrejöttét, hogy egyszer csak megdrágult a benzin az 1956-os szuezi válságnak köszönhetően. A britek a pénztárcájukhoz kaptak, és a hazai ipar autócsodái helyett a kevesebbet fogyasztó Volkswagen Bogarat kezdték vásárolni. Ezután szinte kötelező volt, hogy Nagy-Britannia is gyártson egy kicsi kocsit, amely kevés benzinnel is messzire jut.
 
A British Motor Corporation megbízta Alec Issigonist, hogy tervezzen egy autót, amely nem hosszabb 3 méternél, és tegyen bele egy már meglévő motort. Ezen a két kritériumon kívül szabad kezet kapott a tervező. 1957 végére készen is volt az első, narancssárga Morris Mini-Minor, amely elsőkerék-meghajtást kapott, és 116 km/h-ra tudott felgyorsulni. A tervező a lehető legjobban kihasználta a belső teret, hogy minél több hely jusson az utasoknak és a csomagoknak a kis kasztniban: az autó hosszának 80%-át ennek szentelte. Állítólag úgy van kialakítva az ajtók belső, üreges zsebe, hogy még oda is beférjen egy gines palack.
 
Emiatt-e vagy az autó takarékos, mégis hatékony és karakteres kialakítása miatt, de a kis kocsi hamar népszerű lett. Az egymilliomodik darab eladásáig csak 6 év kellett, és a gyártás leállításáig több mint 5 millió példány kelt el belőle. Lett belőle mindenféle változat, kombi, áruszállító, kabrió, még luxusautó is. Sőt, a versenypályán is nagyon pödört: háromszor nyerte meg a monacói ralit. A nagyteljesítményű változata az, amelyet Mini Cooper néven ismerünk.
 
A 20. század végén a század legkultikusabb európai autójának választották, a világszintű versenyben pedig a 2. helyen végzett a Ford T-modellje mögött. Jó párszor felgurult a filmvászonra is. Főszereplő a Beatles Mágikus, misztikus utazás című filmjében, ott van az Olasz meló című krimiben, a Bourne-rejtélyben pedig még autós üldözést is láthatunk vele. A Ruben Brandt, a gyűjtőben pedig a nagy autósüldözést követő, tetőkön és lakásokon átvezető Kowalski-Mimi kergetőzésben tűnik fel a Mini.